Historien om Øyenkilen brygge
 
J. Wessmann kjøpte i 1898 store deler av Øyenkilen av de to brødrene Hans og Kristian Paulsen. Året etter fikk Wessmann lån og startet byggingen av Fjelskilen Bruk. Den første tiden ble alt som skulle fraktes til Øyenkilen med båt, satt i land på selve bruket. Savnet av en skikkelig brygge i Øyenkilen var stort, så i 1900 ble kilen der vi har vår opplagsplass fylt igjen helt ut til dagens bryggekant. 
Her ble det anlagt en stenkant som fungerte som brygge. Onsøy kommune kjøpte grunn til brygge av Tora Wessmann i 1911. Den første kommunebrygga ble oppført før 1915. Den nye bryggen var i med på binde det nye lille samfunnet til omverdenen. Slepebåten Carl, som i stor grad var knyttet til bruket, ble brukt som rutebåt den første tiden. For mer informasjon henviser vi til lokalboka Øyenkilen, Møklegård og Torgauten. 
 
I 1905 leide J. Wessmann ut en stor tomt til hotelleier N. Schultz. Leietageren fikk rett til båtplass i Øyenkilen og til at benytte bryggen til husbehov. Leietiden var på 100 år.
 
Tomt for oppføring av lagerhus ble leid ut av Onsøy kommune til Hermann Larsen i 1946. Larsen drev Star preserving. Denne fabrikken ble mange år senere solgt til Stabburet. På tomta står i dag den røde bua til Stabburet. Arne Fritz Larsen var sønn av daværende eier av Star preserving og overtok rettighetene til båtplass i front av bua.
 
Opplagsplassen ble i 1947 leid ut fra Onsøy kommune til butikkeier Asbjørn Andreassen med tanke på bygging av hermetikkfabrikk. Halvparten av dette arealet ble overført til båtforeningen i 1987. Resten ble overtatt ved bygging av den nye servicebua i 1997. Som en del av denne avtalen disponerer Reidar Ravn Andreassen og Gunnar Andreassen, nordvestre hjørne av den nye bua. Vår leieavtale med kommunen er fra samme dato. Den er tegnet på 25 år. 
 
Karsten Andersen leide en stor tomt til hytteformål i 1950. Han hadde tidlig tanke på å starte med fiske fra kilen, men forholden ble etter hans mening, ikke lagt til rette for dette. Karsten Andersen bygde hytta hvor Anita og Bjarne Olsen bor i dag (i dag Øyenkilveien 96G).
 
Johan S. Johansen leide i 1952 en tomt til hytte nord for hyttetomten til Karsten Andersen. Rolf Tommy Johansen eier i dag den hytta.
 
I stortinget ble det i 1957 bevilget penger til molo i Øyenkilen. Arbeidet ble utført som nødsarbeide på grunn av stor arbeidsledighet i området. Bevilgningen lød på 40.000 kroner og ble tatt fra bensinavgiftsfondet. Totalkostnaden for utbyggingen ble 45.000 kroner. Arbeidet ble utført av Onsøy kommune og moloen er en del av kommunens eiendom. Arbeidet ble sluttført i 1964. 
 
Moloen ble bygget på Karsten Andersen sin tomt. Han fikk da rett på gratis båtplass. Han ble tildelt den innerste plassen ved moloen som familien har hatt siden. Avtalen ble undertegnet i 1964. 
Dette arealet og området langs vannet ut mot odden ble ekspropriert av Onsøy Kommune i 1977. Som en kuriositet kan en her nevne at Andersen fikk en erstatning på 40.000,- for et området på nesten et mål. Grunneieren Øienkilen Leiegårder A/S fikk en erstatning på 4.500 kroner.

Øyenkilen Båtforening ble opprettet i 1971. De som hadde båtplass der foreningsbryggen skulle reises og mange andre fra Øyenkilen ble med i foreningen. Båtforeningen ble som mye annet her ute, startet på initiativ fra daværende ordfører i Onsøy, Johan Andreassen. 

Det første interimstyret ble valgt på møte i Øyenkilen Vel 18.12.1971. 
 
Interimstyret besto av: 
 
Formann Leif Dahle
Viseformann Alf Thorvaldsen
Sekretær Gunne Gundersen
Kasserer Erik Steen Larsen
Styremedlem Erling Enghaugen
 
Interimstyret stod for prosjektering og igangsetting av bryggeprosjektet. Brygga ble prosjektert av Leif Dahle og hadde en kostnadsramme på 38.000 kroner. Totale kostnader ved oppføring ble på 36.000 kroner. Beløpet ble finansiert gjennom bidrag fra bensinavgiftsfondet på 15.000 kroner og resten gjennom innskudd og lån. Bobleanlegg ble også installert. Prisen på dette ble 9.500 kroner. Beløpet ble i sin helhet finansiert gjennom utvidet innskudd, med 350 kroner fra hvert medlem. 
 
Det første ordinære styret ble valgt av medlemmene i egen forening 11.12.1972. 
Styret bestod av: 
 
Formann Leif Dahle
Viseformann Kristian Bergmann
Sekretær Gunne Gundersen
Kasserer Oddvar Johansen 
Bryggeformann Steinar Andersen 
Styremedlem Torleif Henriksen
Styremedlem Asbjørn Andreassen 
Revisor Henrik Pettersen
Revisor Erik Steen Larsen
 
Vedtak om overføring av disposisjonsretten til brygga mellom kommunebrygga og foreningsbrygga, "mellombrygga", fra Øyenkilen Vel til Øyenkilen Båtforening, ble fattet av formannskapet i Onsøy Kommune i 14.11.1978. 
 
Foreningsbrygga ble utvidet med fire plasser i 1982. Disse plassene er noe større enn de gamle innover brygga.
 
I perioden fra 1985 til 2000 har Opplagsplassen blitt anlagt. Mer enn hundrede lass med fyllmasse har gjennom årene blitt fylt på og har endret plassen fra sumpskog til hva den er i dag. 
 
Videre kan vi nevne at vår gamle bu, som i sin tid ble bygget av brødrene Hans og Kristian Paulsen. er av etterkommerne, familiene Fagermoen, Paulsen og Gulbrandsen overdratt til Øyenkilen båtforeningen. Overdragelsen fant sted i 1996. Sent på 1980 tallet ble bua bygd om til hva den er i dag. 
 
Moloområdet og bryggen i Øyenkilen ble i de første tretti årene, ledet av et styre oppnevnt av Onsøy kommune. Styret ble i stor grad valgt blant fiskere og politikere i Øyenkilen. Disposisjonsretten for moloområdet og bryggen ble i 1991 overført til vår forening. Det foreligger en egen avtale mellom vår forening og Fredrikstad kommune om bruksretten. Samme avtale inneholder også avtale om drift av servicebygget. 

Bryggekanten mellom kommunebrygga og bua til Stabburet ble i 1993/1994 forsterket og gjort klar for bruk av truck ved båtopptak. Dette har i ettertid vist seg å være en god og mye benyttet ordning 
 
I 1997/1998 ble det gjort et omfattende dugnadsarbeide når vårt nye servicebygg ble reist. 
 
I 2001 ble den gamle mellombrygga revet og ny brygge bygget på dugnad.
 
Denne historiebeskrivelsen er på ingen måte fullstendig, men ment som et redskap for fremtidige styrerepresentanter uten lokalkunnskap og andre som er interessert i vår nære fortid. Innspill til denne uhøytidelige beskrivelsen mottas med takk. Ta kontakt med Arild Eklund.
 
På forhånd takk. 
Øyenkilen Båtforening